Florozis Nedir? Florosiz Nedenleri

Florozis Nedir? Florosiz Nedenleri 

Flor, vücut için gerekli olan bir element çeşididir. İçme suyunda, diş macunlarında ve bazı besinlerde bulunmaktadır. Ancak kişide gereken miktardan fazla flor bulunması halinde Florozis ismi verilen rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Bu sebeple Florozis nedir? Sorusu merak edilebilmektedir.

Florozis Nedir

Çok ciddi bir rahatsızlık olmasa da estetik görünüm açısından problemlere yol açabilmektedir. Diş yüzeyinde meydana gelen şekil bozuklukları ve sararma gibi renk değişikleri ortaya çıkabilir. Ancak bu durum sadece dişin görünen ön kısmında oluşmaktadır. Dolayısıyla dişlerinin iyi görünmesini isteyen kişiler diş hekimine muayene olarak farklı tedavi yöntemleri uygulatabilmektedir. Ağız yapısı uzman doktor tarafından incelenmekte ve diş beyazlatma gibi uygulamalarla sorun çözülebilmektedir.

Florozis nedenleri oldukça fazladır. Ancak temel problem vücuda gerektiğinden fazla flor alınmasıdır. Flor esasen diş çürüklerinin önlenmesi için oldukça etkili bir elementtir. Ancak özellikle içme suları içerisinde bulunan flor miktarı bilinemediği için yüksek miktarda flor alınma durumu olasıdır. Ayrıca kahve ve çay gibi su kullanılan içeceklerin fazla miktar kullanılması da Florozise neden olabilmektedir. Ek olarak diş macunlarının hemen hemen hepsinde flor bulunmaktadır.  Benzer şekilde ağız temizliği için kullanılan gargaralarda da flor yer almaktadır. Bunlar dışında florozise neden olabilecek etkenlerden birisi de tarım ilaçlarıdır. O nedenle alınan sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce çok iyi bir şekilde yıkanması önerilenler arasındadır.

Florozis rahatsızlığını engellenebilmesi için çocukluk döneminde bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Diş fırçalamaya yeni başlamış olan çocukların çok fazla diş macunu kullanmaması tavsiye edilenler arasındadır. Fırçaya bezelye tanesi büyüklüğünde macun sıkılması öğretilmelidir. Ayrıca diş macununun yutulmaması gerektiği de mutlaka tembihlenmelidir. Bunu önlemek için en etkili yöntemlerden birisi meyveli ve tadı cezp edici olan macunlardan uzak durmaktır. Ek olarak yüksek flor içeren yiyecek ve meyve suyu gibi içeceklerin çocuk tarafından tüketilmesine engel olunmalıdır veya az miktarda tüketmesine dikkat edilmelidir. İçme suyunda bulunan flor miktarı öğrenilmeli ve yeterli florun olmaması tespit edilirse diş hekimiyle görüşülmelidir. Böyle durumlarda ek flor tableti gibi takviyeler hekimler tarafından önerilebilmektedir.

Mukozit Nedir? Mukozit Belirtileri Nelerdir?

Ağız içerisinde oluşan yaralar yani Mukozit, hayat kalitesini düşürmekte ve yeme bozukluklarına yol açabilmektedir. Böyle bir sorunla karşılaşan kişiler ise Mukozit nedir? Konusunu araştırabilmektedir. Mukozit; vücudun bağışıklık oranın düşük olması nedeniyle görülen ve ağız, dudak ve damakta meydana gelebilen yaralara verilen isimdir. Özellikle kanser hastalarında kemoterapi sonrasında yaygın olarak görülmektedir. Ağız içi mukozası yapılan uygulamalar nedeniyle direnç gösteremez ve Mukozit denilen bu yaralar ortaya çıkabilir. Ancak Mukozit sadece kanser hastalarında görünen bir rahatsızlık değildir. Bağışıklığı düşen kişilerde de sıkça rastlamak mümkündür. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler hastanelerin ilgili bölümleriyle görüşmeli ve hastalık ilerlemeden tedaviyi başlatmalıdır.

Mukozit rahatsızlığı kendisini bazı belirtilerle göstermektedir. Bu nedenle Mukozit belirtileri nelerdir? Konusu akla gelebilmektedir. Kısaca aşağıdaki gibidir.

  • Ağızda ortaya çıkan ve sebebi belli olmayan ağrı, şişlik veya kızarıklık.
  • Ağız ülseri ismi de verilen ve kişiye acı verebilen yaralar
  • Ağızda aniden ortaya çıkabilen kanamalar
  • Ağzın tümünde ve dudak içlerinde görülebilen irin dolu beyaz lekeler
  • Ağız florasında bulunan mukusun artması ve tükürükte meydana gelebilen kalınlaşma

Bu belirtilerin yanı sıra Mukozit ortaya çıktıktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sorunlar genellikle şu şekildedir; kilo kaybı, çiğneme, konuşma ve yutkunmada zorlanma, beslenme planlarında zorunlu değişiklikler ve tedavi planında zorunlu olarak yapılan değişikliklerdir.

Mukozit hastalığının yaşanmaması için bazı önlemler alınabilmektedir. Ağız bakımına azami özen göstermek bunlardan birisidir. Ayrıca alkol, sigara, çok soğuk ve çok sıcak yiyecek-içecekler, asitli içecekler ve çok baharatlı yemeklerden kaçınmakta fayda olmaktadır. Bunlara ek olarak bağışıklığın düşmemesi ve desteklenebilmesi için spor yapmak ve meyve tüketimini arttırmak önerilenler arasındadır. Mukozit belirtileri belirli bir sürede geçmezse mutlaka bir doktor muayenesine girilmelidir. Çoğunlukla tedavi yöntemleri şöyledir; ağız içini uyuşturan maddeler bulunduran gargara kullanımı, ağrıyan bölgeleri uyuşturmak ve acıyı hafifletmek için verilen jel veya spreyler, ağız yapısında bulunan mukoza yapısını korumaya yönelik ilaçlar, ağız yarasına iyi gelen ilaçlar ve güçlü ağrılara karşı verilebilecek ağrı kesiciler.

Braket nedir? Braket çeşitleri nelerdir?

Braket nedir? Braket çeşitleri nelerdir? Dişlerde meydana gelebilecek çarpıklık, yamukluk ve şekil bozuklukları için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanı ise braket uygulamasıdır. Bu nedenle braket nedir? Sorusu sıkça araştırılmaktadır. Bir diğer adı diş teli olan braket, belirli bir süre kullanıldıktan sonra dişlerin daha düzgün görünmesine ve çarpıklıkların giderilmesini sağlamaktadır. Ancak her ağız ve diş yapısı farklı olabileceği için öncelikle ortodontist tarafından muayene yapılmaktadır. Sonrasında uygun diş teli seçimi yapılarak ağız içerisinde özel sıvılar ile yapıştırma işlemi yapılır. Hastanın diş yapısına bağlı olarak ara muayeneler yapılmakta ve istenilen sonuç elde edilene kadar braket ağızda kalmaktadır.

Braket taktırmayı düşünen kişiler braket çeşitleri nelerdir? Sorusuyla karşılaşabilmektedir. Detaylar aşağıdaki gibidir.

Braket çeşitleri nelerdir

Metal Braket: En yaygın kullanıma sahip olan çeşittir. Oldukça yüksek kaliteye sahip paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Dolayısıyla kullanım ömrü son derece uzun olmaktadır. Dişlere özel yöntemlerle yapıştırılarak uygulama yapılır. Diğer çeşitlere göre daha ekonomiktir. Ancak diş hareketlerinin yavaşlaması gibi eksi yönleri bulunmaktadır.

Seramik Braket: Metal brakete göre dışarıdan net olarak görünmemektedir. Şeffaf bir yapıya sahip olması nedeniyle sıkça tercih edilen çeşitlerden birisidir. Estetik bir görüntü isteyenlerin diş yapısı da uygunsa ortodontist tarafından uygulanabilmektedir. Ancak boyut olarak diğer türlere göre daha büyük olduğundan hasta tarafından diş ve ağız temizliğine çok daha özen gösterilmesi gerekmektedir.

Invisalign Braket: Telsiz tedavi olarak da bilinmektedir. Şeffaf ve hareket edebilen yapıda olan bu çeşitte kişiye özel ölçü alınan plaklar üretilmektedir. Böylece kullanım kolaylığı ve estetik görünüm sağlanabilmektedir.

Lingual braketler: Dişlerin arka bölümüne yerleştirilmesi nedeniyle dışarıdan asla fark edilmeyen çeşittir. Diş ölçüleri alınarak kişiye özel hazırlanır. Maliyeti diğer türlere oranla daha yüksektir.
Tüm bu çeşitler arasında seçim yapmadan önce ortodontist ile görüşülmesi ve ağız yapısının incelenmesi sağlanmalıdır. Braket kullanımında dikkatli olunması gereken birçok konu vardır. Uzun süre kullanım söz konusu olacağı için diş ve ağız temizliği konusunda azami özen gösterilmelidir. Ayrıca doktorun belirteceği liste ile yeme ve içme konularında da kısıtlamaya gidilmesi gerekecektir. Takılan braket çeşidine göre bu durum değişiklik gösterebilir. Diş telinin kırılmaması ya da yerinden çıkmaması için jelibon, lolipop ve karamelli gıdaların yenmemesi gerekir. Yapışkan özelliğe sahip bu yiyecekler braket kullanımında sorunlara yol açmaktadır. Benzer şekilde sert kabuklu kuruyemişler ve çekirdekli gıdaları tüketirken de oldukça dikkatli olunmalıdır.