Braket nedir? Braket çeşitleri nelerdir?

Braket nedir? Braket çeşitleri nelerdir? Dişlerde meydana gelebilecek çarpıklık, yamukluk ve şekil bozuklukları için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanı ise braket uygulamasıdır. Bu nedenle braket nedir? Sorusu sıkça araştırılmaktadır. Bir diğer adı diş teli olan braket, belirli bir süre kullanıldıktan sonra dişlerin daha düzgün görünmesine ve çarpıklıkların giderilmesini sağlamaktadır. Ancak her ağız ve diş yapısı farklı olabileceği için öncelikle ortodontist tarafından muayene yapılmaktadır. Sonrasında uygun diş teli seçimi yapılarak ağız içerisinde özel sıvılar ile yapıştırma işlemi yapılır. Hastanın diş yapısına bağlı olarak ara muayeneler yapılmakta ve istenilen sonuç elde edilene kadar braket ağızda kalmaktadır.

Braket taktırmayı düşünen kişiler braket çeşitleri nelerdir? Sorusuyla karşılaşabilmektedir. Detaylar aşağıdaki gibidir.

Braket çeşitleri nelerdir

Metal Braket: En yaygın kullanıma sahip olan çeşittir. Oldukça yüksek kaliteye sahip paslanmaz çelikten imal edilmektedir. Dolayısıyla kullanım ömrü son derece uzun olmaktadır. Dişlere özel yöntemlerle yapıştırılarak uygulama yapılır. Diğer çeşitlere göre daha ekonomiktir. Ancak diş hareketlerinin yavaşlaması gibi eksi yönleri bulunmaktadır.

Seramik Braket: Metal brakete göre dışarıdan net olarak görünmemektedir. Şeffaf bir yapıya sahip olması nedeniyle sıkça tercih edilen çeşitlerden birisidir. Estetik bir görüntü isteyenlerin diş yapısı da uygunsa ortodontist tarafından uygulanabilmektedir. Ancak boyut olarak diğer türlere göre daha büyük olduğundan hasta tarafından diş ve ağız temizliğine çok daha özen gösterilmesi gerekmektedir.

Invisalign Braket: Telsiz tedavi olarak da bilinmektedir. Şeffaf ve hareket edebilen yapıda olan bu çeşitte kişiye özel ölçü alınan plaklar üretilmektedir. Böylece kullanım kolaylığı ve estetik görünüm sağlanabilmektedir.

Lingual braketler: Dişlerin arka bölümüne yerleştirilmesi nedeniyle dışarıdan asla fark edilmeyen çeşittir. Diş ölçüleri alınarak kişiye özel hazırlanır. Maliyeti diğer türlere oranla daha yüksektir.
Tüm bu çeşitler arasında seçim yapmadan önce ortodontist ile görüşülmesi ve ağız yapısının incelenmesi sağlanmalıdır. Braket kullanımında dikkatli olunması gereken birçok konu vardır. Uzun süre kullanım söz konusu olacağı için diş ve ağız temizliği konusunda azami özen gösterilmelidir. Ayrıca doktorun belirteceği liste ile yeme ve içme konularında da kısıtlamaya gidilmesi gerekecektir. Takılan braket çeşidine göre bu durum değişiklik gösterebilir. Diş telinin kırılmaması ya da yerinden çıkmaması için jelibon, lolipop ve karamelli gıdaların yenmemesi gerekir. Yapışkan özelliğe sahip bu yiyecekler braket kullanımında sorunlara yol açmaktadır. Benzer şekilde sert kabuklu kuruyemişler ve çekirdekli gıdaları tüketirken de oldukça dikkatli olunmalıdır.