Diş beyazlatma hidrojen peroksit veya türevlerini kullanılarak diş tonunun açılması işlemidir. Günümüzde sık kullanılan estetik işlemlerden biri de diş beyazlatmadır, tercih edilme yoğunluğuyla doğru orantılı olarak birçok diş hekimi tarafından başarılı sonuçlarla uygulanmaktadır.
Araştırmalar güvenle gülümseyemeyen ve estetik kaygılarla dişlerinin görünmesini istemeyen insanların %7 olduğunu söylemektedir. Yapılan işlem sırasında oksijen açığa çıkmakta ve bu oksijenin ayrılması ile diş rengi açılır. Ağız ve diş sağlığını korumak çok önemlidir. Hijyen konusunda ne kadar dikkatli olsanız ve ağız ve diş bakımında ne kadar titiz olursanız dahi genetik yapı gereği dişleriniz beyaz ve sağlıklı bir görünüme sahip olmayabilir. Bazen de diş sağlığının iyi korunmamasından kaynaklı dişteki lekeler ya da içsel renklendirmeleri gidermek mümkündür.
Diş Beyazlatmaya Neden İhtiyaç Duyulur?
Diş beyazlatma (bleaching) işlemi gerekli hale getiren bu diş lekelerinin sebepleri sıralamak gerekirse;
- Dışı en dıştan koruyan katman olan mine tabakasının yaşa bağlı olarak incelmesi
- Asit, kafein içeren kola ve kahve gibi içeceklerin çok sık tüketilmesi
- Sigara kullanımı
- Aşırı flor kullanımı
- Antibiyotik vb gibi ilaç kullanımı
- Çürük dişlere uygulanan kanal tedavisidir
Diş beyazlatma uzman diş hekimleri kontrolünde yapılması önemli bir husustur. Bembeyaz dişler kadın erkek farketmeksizin herkesin arzusu olsada, bazı durumlarda yaptırmak uygun değildir. Diş beyazlatma konusu kadar önemli olan diğer konu ise diş beyazlatma kimler için sakıncalıdır. 15 yaşından küçük olan bireyler, ciddi diş hassasiyeti sorunu yaşan kişiler, diş kökü yüzeylerinin açığa çıktığı kişiler, çürük kaviteleri olan kişiler, ince mine yapısına sahip olan kişiler ve dişlerinde ciddi çarpıklık olan kişilerin diş beyazlatma işlemi yaptırması sakıncalıdır ve önerilmez. Diş doktorunuzun yapacağı tam bir ağız içi kontrolüyle diş beyazlatma işlemi için uygun bir diş yapısına sahip olup olmadığınızı öğrendikten sonra işlemi uygulayabilirsiniz.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma güvenli gülüşler ve bembeyaz diş sahibi olmak isteyen kadın erkek herkesin yaptırabileceği bir işlemdir. Diş beyazlatmanın (bleaching) birçok yöntemi bulunmaktadır ve kişilerin diş yapılarına göre altı sekiz tona kadar renk açarak başarıya ulaşmaktadır. Diş beyazlatma öncesi dişlerin işleme hazırlanması gerekmektedir. Diş beyazlatma uygulaması öncesi hastada var olan çürüklerin tedavi edilmesi büyük önem taşımaktadır. Var olan çürük dişlerde uygulanan ağartıcı solüsyonun çürük bölgeyi aşarak dişin iç kısımlarına ulaşabilmektedir. Bu durum diş hassasiyetini arttırmaktadır. Bunun dışında diş beyazlatma işlemi mine tabakasına sahip olmayan ya da ince mine tabakasına sahip olan dişlerde ve kuron ya da kaplamalarda işe yaramaz. Diş beyazlatma yöntemlerinden biri evde diş beyazlatma uygulamasıdır. Diş hekiminiz, kliniğinde aldığı ağız ölçülerinize uygun olarak şeffaf bir plaka hazırlar. Kişinin kendi evinde rahatlıkla uygulayabileceği bu yöntemde şeffaf kalıp ve kullanacağı jeller hastaya verilir. Kişinin 1 ila 3 hafta arasında değişen süreçte şeffaf kalıp üzerinde dişlere jelleri uyguladıktan sonra oluşan plağı 1 gün içinde 6 ila 8 saat kadar takması gerekmektedir. Başarılı sonuçlansa da süre uzun olmasından kaynaklı bazı kullanıcılar tarafından tercih edilmemektedir. Evde diş beyazlatma yönteminden sonraki diğer yöntem ise klinikte diş beyazlatmadır. Diş hekiminin kliniğinde süresi 45 dakika ila 1 saat arasında değişen bu işlem genelde tek seans uygulanmaktadır. Diş yüzeyi temizlenir ve diş etleri zarar görmesin diye üzeri örtülecek şekilde işlem gerçekleştirilir. Diş beyazlatma jeli uygulanır ve kısa sürede işlem başarıyla sonuçlanır. İşlemi hızı tercih oranını arttırmaktadır.
Diş beyazlatma yöntemlerinin en sağlıklısı elbette ki bir diş kliniğine gidilerek gerçekleştirilendir. İzmir diş beyazlatma için Bornova Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğimizi tercih edebilirsiniz.