Diş Apsesi Nedir?

diş apnesi

Dişin iç kısmında ya da diş etlerinde oluşan, içi irin dolu keselere diş apsesi denir. Ağız ve diş bakımı, sağlıklı dişlere sahip olan ya da güncel bir rahatsızlığı olan her hastanın dikkat etmesi gereken durumlardan biridir. Ağız içindeki sağlıklı floranın olumsuz yönde değiştiği ya da tetikleyici herhangi bir başka sorunu olan hastalarda diş apsesi olma olasılığı vardır. Hastalar ağız içi bir şişlik, diş etlerinde hassasiyet ve ağız kokusu gibi en çok görülen belirtileri kendisinde görünce “diş apsesi nedir?” sorusunu sorup öncelikle araştırma yapmak isterler. Ancak apsenin durumu, gelişimi, lokalize olduğu alan göz önüne alınırsa her vaka değişkenlik gösterir. İlerlemiş vakalarda apsenin kalıcı zararlara yol açmaması ve diş kaybı olmadan tedavi planlanması ilk tercihtir.

Diş Apsesi Nedir?

Diş apsesinin en çok görülen nedenleri bazı bakteriler nedeniyle dişte ya da diş etinde oluşan enfeksiyonlardır. Normal şartlar altındaki sağlıklı bir ağız yapısında sindirime yardımcı pek çok bakteri bulunur. Vücudun sağlıklı işleyişine yardımcı bu bakteriler dışında bakterilerin varlığı dişte veya diş etinde enfeksiyon yaratıp dengeyi bozar. Enfeksiyon ise kendisini iltihaplanmış sıvı ve doku ile gösterir. Diş apsesi gelişirken hastaya hemen belirti vermeyebilir. “Diş apsesi neden olur?” sorusuna cevap verecek bilgisi olmayan hastalarda ise apsenin gelişimini destekleyen alışkanlıklar devam edebilir. Bu gibi durumlarda düzenli diş hekimi kontrolleri kurtarıcı olabilir.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Ağız içindeki apseler gelişim gösterirken her hastada farklı sinyaller verebilir. Genelde apseler ağrı ve hissedilir şişlik yarattığında hastalar diş hekimlerine başvurur. Bu belirtileri görüp “diş apsesi neden olur?” sorusu ile diş hekimine başvuran hastaların şikayetleri genellikle şöyledir:

  • Apse gelişen alanda geçmeyen ağrı
  • Ağız içinde şişlik
  • Büyük apseler nedeniyle boyun ve çene kısmında şişlik
  • Yemek yeme sırasında ağrı ve acı
  • Sıcak ve soğuk besinlere karşı ciddi hassasiyet
  • Diğer dişlere vuran ağrı ve baskı
  • İlerleyen diş apselerinde sespis kaynaklı ateş
  • Vücutta enfeksiyon belirtileri

Diş apsesi belirtileri görüldüğünde, özellikle ilerleyen vakalardaki apselerde enfeksiyon yapılan tetkiklere de yansır. Kan testinde görülen yüksek enfeksiyon değerleri ciddi bir  apse belirtisidir ve ivedilikle uzman bir diş hekimine başvurulması gerekir.

Diş Apsesi Neden Olur?

Diş apsesinin en sık görülen nedeni bakteriyel enfeksiyonlardır. Bakterinin apse yapacak kadar dişe ve diş etlerine zarar vermesini tetikleyen pek çok neden sayılabilir. Hastaların yaşam tarzları, hijyen anlayışları, beslenme alışkanlıkları en belirleyici etkenlerdendir. Özellikle iyi temizlenmeyen dişler, sigara kullanımı, aşırı ve sıklıkla şekerli besin tüketimi diş apsesi gelişimini olumsuz yönde destekler. Bunlara ek olarak otoimmün hastalıklar bakterilerle vücudun savaşma gücünü azaltacağından, bu hastalığa sahip bireylerde ağız ve diş sorunları yaratacak durumların oluşma olasılığı daha yüksektir.

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Hastalar diş apsesini fark ettikten sonra “diş apsesi kaç günde geçer?”, “diş apsesi için evde çözümler”, diş apsesi patlaması” gibi başlıkları internetten arayarak çözüm bulmak isteyebilirler. Ancak diş apsesi küçümsenecek ve uzman diş hekimine danışmadan çözülecek bir vaka değildir. Çünkü diş apselerine neden olan bakterilerle vücut savaşamadığı için apse oluşur. Apse patlasa bile bakterilerin varlığı devam eder. Bu nedenle hastanın durumuna göre basamak tedaviler uygulanır. En doğru tedavi için hastanın öyküsü ve apsenin durumu tecrübeli bir diş hekimi tarafından değerlendirilmeli, en uygun tedavi planlanmalıdır.

Diş etinde meydana gelen renk değişmeleri, hafif şişlik fark edildiğinde bazı önlemler ile apsenin büyümemesinin önüne geçilebilir. Bölgeye soğuk kompres ile şişme engellenebilir, ağız günde 2-3 defa tuzlu su ile çalkanabilir, antibiyotik etkisi olan sarımsak bölgeye uygulanabilir. Bunların yanı sıra ağız ve diş sağlığını korumak, herhangi bir patolojik durumun önüne geçmek için  ağız hijyeni ilk dikkat edilmesi gereken konudur. Bu sayede tedavi gerektiren durumlar oluşmadan ağız bakımı ile önlem alınabilir.

Diş Apsesi Kendiliğinden Geçer mi?

Diş apsesi tedavisinde antibiyotik seçeneği ilk seçenektir. Diş hekiminin reçete edeceği antibiyotik kullanımı ile diş apsesi 6-8 gün içinde kendiliğinden geçebilir. Ancak herhangi bir tedavi almadan, büyük boyuttaki apseler kendiliğinden geçmeyebilir. Bu durumda cerrahi tedavi seçenek olabilir. Ayrıca ilaç tedavisi uygulanmadan, kendiliğinden geçmesi beklenen apseler tekrarlama eğilimi gösterebilir. Bu nedenle hasta için en doğru tedavinin planlanması adına diş hekimi muayenesi çok önemlidir.

Diş Apsesi Patlarsa Ne Olur?

Diş apsesi bazı durumlarda, örneğin yemek yeme sırasında ya da travma ile patlayabilir. Apsenin bakteri yoğunluğu ilerleyen durumlarda daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Apse içi irin dolu olduğundan vücut bu atıkları uzaklaştırmakta yeterli olmayabilir. Bu durum da enfeksiyon tablosu olan sepsise neden olabilir. Hastalar “ diş apsesi ateş yapar mı?” sorusunu sıkça sorarlar. Bu sorunun cevabı enfeksiyon yayılması düşünüldüğünde “evet” olacaktır. Ciddi durumdaki diş apseleri ateş yapabilir ve patlaması halinde tekrarlama riski bulundurabilir.

Diş Apsesi Tedavisi

Diş apsesi tedavisinde ilk olarak hastaya antibiyotik verilerek bakterilerin vücuttan atılması hedeflenir. Diş apsesinin oluştuğu alanda çürükler ve irin temizlenir. Diş köküne ulaşmış enfeksiyonlarda kanal tedavisi de bir seçenektir. Bu tedavide dişin içindeki pulpa kısmı alınır ve enfeksiyondan arındırılma işlemi yapılır. Dişin iç kısmı boşaltıldığı için son olarak dolgu yapılarak diş kaybı yaşanmadan tedavi yapılır. Hasta tedavi edilen dişi süreksiz kullanabilir. Diş etine kadar ilerlemiş apseler için bölge enfeksiyondan temizlenip diş çekilebilir. Diş kaybı olduğundan daha sonra implant tedavisi planlanabilir.

Diş apsesi ilerlemeden önce önlem alınarak ağız içine yayılması ve apsenin büyümesi engellenebilir. Artan ağrı ve hassasiyet, uzman bir diş hekimine başvurmak için işarettir. Bu durumda muayene sonrasında uygun tedaviyi yapacak tecrübeli diş hekimini seçmek konusunda hastalar seçici olmalı, ihtiyaç duyulan tedaviyi almalıdırlar.

İzmir Bornava Diş Hekimi veya İzmir Bayraklı Diş Hekimi arayışı içerisindeyseniz buradan bizimle iletişime geçebilirsiniz.