Kötü ağız kokusu, diğer ismi halitosis olan bir rahatsızlıktır. Bu koku ağız ya da burun kanallarından gelen gerek kişinin kendisini gerek çevresindeki insanları rahatsız eden bir kokudur. Ağız kokusu özellikle sosyal yaşamda oldukça olumsuz durumlar yaşatabilmektedir. Zamanla kişide özgüven sorunu ve toplumdan uzaklaşma gibi durumlar görülebilir. Tüm bunları yaşamamak adına erkenden önlem almak gerekmektedir.
Ağız Kokusuna Yol Açan Başlıca Durumlar
Kötü ağız kokusunun nedenleri arasında bazen fizyolojik bazen de patolojik nedenler bulunabilmektedir. Bazı durumlarda ise bu iki durum beraber görülmektedir. Kötü kokuya neden olan en bilindik durum kişinin ağzı açık uyumasıdır. Gece boyunca mikroplara ve bakterilere açık olan ağız, sabah kişinin kötü bir koku ile uyanmasına neden olabilmektedir. Bu durumu çözebilmek adına burun tıkanıklıklarının ve geniz eti sorunlarının ortadan kaldırılması gerekir. Ağız içinde yer alan enfeksiyonlar, mantarlar, dilde ve dil kökünde oluşmuş olan çeşitli yaralar da ağız kokusuna neden olabilmektedir. Pek fazla bilinmese de kötü dolgular ve çürüklerin de ağız kokusu yaptığı doğrudur. Ayrıca ağız kokusunun direkt olarak bir rahatsızlık olarak görüldüğü durumlarda tükürük sıvısında azalma ve ağızda kuruluk gibi semptomlar da gözlenmektedir. Sigara kullanımı da ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birisidir. Sigara, kişilerde diş hastalıklarına ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. İçerisinde bulunan maddeler dil içerisine nüfuz ederek nefes kokmasına yol açar. Bu nedenle özellikle sigara kullanan kişilere dişlerini fırçalarken dillerini fırçalamaları da tavsiye edilmektedir.
Kötü Ağız Kokusu Nasıl Geçer?
Kötü ağız kokusunun geçmesi için öncelikle dişlerin sık fırçalanması gerekmektedir. Bu konu oldukça basit gibi görünse de ülkemizde özellikle yetişkinlerin diş fırçalama ve diş sağlığına dikkat etme oranlarının oldukça düşük olduğu bilinmektedir. Diş fırçalama esnasında dilin fırçalanması da kötü ağız kokusunun geçmesini sağlar. Diş ipi kullanımı, yemek artıklarının temizlenmesi için önemlidir ve diş ipi sayesinde yemek artıklarından dolayı olan koku da önlenmiş olur. Öncelikle bu şekilde basit önlemler alarak ağız kokusunu yok etmek mümkündür. Bunun dışında kötü ağız kokusundan kurtulmak için:
- Kullandığınız diş ürünlerini sık sık temizlemeniz gerekir. Özellikle manuel diş fırçalarının sık sık değiştirilmesi önemlidir. Şarjlı ya da pilli olan elektronik diş fırçalarının da başlıklarının sık değiştirilmesine dikkat edilmelidir.
- Takma diş kullanan kişiler dişlerinin temizliğine dikkat etmelidir. Aynı suda çok fazla bekleyen dişler ağızda kokuya neden olabilmektedir.
- Ağız kuruluğunu azaltıp bol bol sıvı tüketmek, tütün ürünlerinden uzak durmak ağız kokusunu önlemek ve ağız kokusundan kurtulmak için önemlidir.
- Diş muayenelerine düzenli olarak gitmek de oldukça önemli bir konudur. Diş doktoruna gitmek için uzatılan süre maksimum 6 ay olmalıdır. Düzenli kontroller ağız ve diş sağlığına dair olumsuz durumları kontrol altına almak adına yararlıdır. Detaylı bilgiye https://bornovadent.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.