Çürük diş çekilir mi? Bu içeriğimizi okuyarak sizlerde çürük dişler hakkında çok daha detaylı bilgilere erişebilirsiniz. Diş çürüğü, bakteri yüklü plak, yiyeceklerden alınan şekerle karışarak zararlı, dişe zarar veren asit ürettiğinde meydana gelir. Bir diş çürüdüğünde, yüksek enfeksiyon riski vardır.
Nitelikli bir diş hekimi, çürük bir dişi değerlendirebilir ve çekilmesi gerekip gerekmediğini size bildirebilir. Çürük dişlerle alakalı detaylı bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Diş Çürümesi Sebepleri Nelerdir?
Diş çürüğü her zaman kötü ağız hijyeninin bir sonucu değildir ve çoğu zaman çeşitli faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanır. Yeni yürümeye başlayan çocuklarda ve ergenlerde diş çürümesinin yaygın nedenleri şunlardır:
- Derin diş yarıkları
- Şekerli gıdalar
- Asitli ve gazlı yiyecek ve içecekler
- Zayıf beslenme
- Kuru ağız
- Diş gıcırdatma
- Yaş
- Diş kontrollerinin olmaması
- Ve elbette, kötü ağız hijyeni alışkanlıkları
Ağız sağlığı sorunları söz konusu olduğunda, önleme tedavileri tercih edilmektedir. Dişlerini sağlıklı tutmak için çocuğunuzun diş hekimi ile düzenli kontroller planlayın ve kontrollerinizi aksatmamaya özen gösterin. Diş hekimleri, erken çürüğün göze çarpmayan belirtilerini tespit etmek için özel olarak eğitilmiştir ve çürümeyi erken evrelerinde tedavi etmek genellikle çok daha kolaydır.
Sizlerin de başı diş çürüğü ile dertteyse Dent Agora Diş Kliniğine bekleriz.
Çürüyen Dişlerin Erken Belirtileri
Diş çürüğü- boşluklardan (diş çürükleri) çürük dişlere kadar- genellikle diş ağrısı, sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet, diş renginin değişmesi, ağız kokusu veya ağızda garip bir tat ile kendini gösterir. Tedavi edilmezse, çürük diş apsesine yol açabilir- enfekte olan dişin çekilmesi kolay olmayacaktır.
Çürük Diş İçin Tedavi Seçenekleri
Genel bir diş hekimi, enfekte olan bölgeyi temizleyebilir ve tedavi edebilir veya gerekirse çürük dişi çekebilir. Dişin çekilmesi gerekiyorsa, diş hekimi lokal anesteziyle birlikte tedavi alanını uyuşturan bir yatıştırıcı kullanır.
Çekilmiş bir dişin bıraktığı boşluk, konuşma ve yeme ile ilgili sorunlara neden olabilir. Diş hekimlerimiz bu gibi durumlarda aşağıdaki maddeleri hastalara önermektedir.
- Dişin çekilmesi gerekmiyorsa diş hekimi dolgulu kanal tedavisi de yapabilir.
- Köprü, komşu dişlere tutunan ve çekilen dişin bıraktığı boşluğu dolduran yapay bir diştir. Köprüler tipik olarak metal ve porselenden yapılır.
Çürük Diş Çekme için Doğru Diş Hekimini Bulun Dentagora ağız ve diş sağlığı merkezi aileler ve çocukları için en kaliteli, uygun fiyatlı diş bakımına erişmelerine yardımcı olmaya kendini adamış diş hekimleri ağına sahiptir.
Diş Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş çekimi sonrası duyacağınız acılar oldukça doğal bir durumdur. Ancak duyacağınız bu ağrının belirli bir süre sonrası dinmesi gerekmektedir. Eğer diş çektirdikten sonraki gece ve ertesi gün hala bu ağrının devam ettiğini hissetmeniz, aldığınız ağrı kesicilerin işe yaramaması bir problem olduğunun göstergesidir. Bu problemlerin en başında diş çekimi alanının enfeksiyon kapması gelmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka diş doktorunuza başvurarak gerekli tedavinin yaptırılması gerekir.
- Diş çektirdikten sonra ağrınızı dindirmek için ağrı kesici kullanabilirsiniz. Aspirin vb. ilaçların içilmesi kan sulandırıcı görevi göreceğinden içmeniz önerilmemektedir.
- Çekim sonrası çekilen diş yerinde boşluk hissi yaşamanız gayet normal bir durumdur. Bir süre sonra bu boşluk hissi gidecektir.
- Diş çekiminden sonra yoğun kanama olan bölgeye pamuk ile tampon yapabilirsiniz.
- Çekim sonrası ilk 24 saat sonra zararlı madde (alkol- sigara vb.) tüketmeniz yaralı bölgeye zarar vereceğinden tavsiye edilmemektedir.
İzmir bölgesinde ikamet ediyorsanız sizleri de alanında uzman kadromuzla Dent Agora diş sağlığı merkezimize bekleriz.