İmplant Sonrası İltihap

İmplantlar belirli vücut bölgelerinde canlı dokulara yerleştirilebilen cansız maddelerdir. Bir bölgede meydana gelen eksiklik sonucunda o eksiklik izmir implant tedavisi ile düzeltilebilir. Bu implantlar eksik dişlerin yerine kullanılarak sağlık açısından birçok avantaj sağlamıştır. Çene kemiğine yerleştirilen bu implantlar vücudun bir parçası olarak algılanır ve doğal diş görevi görür. Diş hekimlerinin de sıklıkla kullandığı ve tercih ettiği bu implantlar eksik dişten hiç dişi olmayan hastalara kadar kullanılabilir.

Çiğneme hissiyatını geri getiren implant dişler komşu dişlere ihtiyaç duyulmadan eksik diş köküne yerleştirilir. İmplant uygulamaları 2 aşamada ilk olarak implantın belirlenen yere yerleştirilmesiyle sonrasında da çene kemiği ile implantın birbirine uyum sağlaması ve bütünleşmesiyle gerçekleşir. Yapılan implant sonrası diş eti iltihap kapar ise yapılan implantlar kaybedilebilir. Erken teşhis yöntemi ile farkedilen iltihaplar eğer iltihap az ise kontrol altına alınarak implantları kaybetmeden iyileştirilmesini sağlar.

Diş İmplantları Neden İltihap Kapar?

İmplant tedavisine başladıktan sonra ağız ve diş bakımı daha da önemli hale gelir. Peki önemli bakıma sahip olması gereken diş implantları neden iltihaplanır?

  • İmplant yerleştirilirken ters bölgeye yerleştirilmiş olabilir.
  • Hasta ağız hijyeni konusunda problem yaşamış olabilir. Yani implant uygulanan kısım haricinde iltihaplı diş olabilir.
  • İmplant tedavisi temiz ve hijyen kurallarına uygun olmayan bir ortamda gerçekleştirilmiş olabilir.
  • İmplant tedavisi devam ederken hasta kontrollere gelmeyip tedavinin aksamasına sebep olabilir.
  • İmplant tedavisi sürerken doktor tarafından verilen ilaç tedavilerinin düzgün şekilde kullanılmaması gibi sorunlar implantların iltihaplanmasına sebep olabilir.

Yukarıda yer alan bilgilere dikkat edilirse diş implantları iltihaplanma oranı minimum seviyeye iner. İmplant tedavisi sırasında olabilecek iltihap veya yaralanma gibi komplikasyonlar yukarıda yer alan bilgilere göre dikkat edilmesi durumunda önceden engellenebilir.

İmplantlarda İltihap Oluştuğu Nasıl Anlaşılır?

İmplant tedavisinden sonra oluşan iltihapların anlaşılması şu semptomlara bağlıdır;

  • İmplant yapılan çene kemiği üzerinde ya da çevresinde kızarıklık oluşumu
  • Normalden fazla meydana gelen ağız kokusu
  • İmplant yapılan bölgede meydana gelen aşırı ağrı ve hassasiyet hissi
  • Yemek yenirken implantta sallanma belirtisi
  • İmplant yapılan diş eti ve çevresinde iltihap akıntısı ya da tadı görülmesi gibi durumlar diş implantlarında iltihap oluştuğunu gösterir.

İmplant tedavisi görmüş diş ve diş eti iltihap belirtisi ilk görüldüğü an tedaviye başlanması ile erkenden tedavi yapılabilir. Olası bir iltihap yaşanırsa o bölge çeşitli cerrahi müdaheleler yardımı ile temizlenebilir. Bunun dışında doktor tavsiyesi ile kullanılan antibiyotikler de implant tedavisi devam ederken olası rahatsızlıkları engeller ve önüne geçer. Eğer erken teşhis ile belirlenemeyen implant iltihabı yaşanma durumu olursa implant tedavisi uygulanan bölgeler yeniden çıkarılarak diş eti ve implant yuvasının temizliği sağlanır. 6 hafta gibi iyileştirme tedavisi sonrasında implantlar yeniden yerine yerleştirilir. Özet olarak implant tedavi sürecinde olası bir iltihap şüphesi olursa vakit kaybedilmeden doktor kontrolüne gidilmelidir.

Daha fazla detaylı bilgi için https://dentagora.com.tr/implantoloji/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.