Diş çürüğü ne gibi hastalıklara yol açar? sorusu sıklıkla diş çürüğü olan kişiler tarafından sorulmaktadır. Diş çürüğü, yaşam kalitesini oldukça düşüren, kişinin sosyal yaşamı olumsuz yönde etkileyen oluşumlar arasında yer almaktadır. Ağız sağlığını ve estetiğini önemli derecede etkilemektedir. Kişilerin birçoğunda en az bir defa diş çürüğü görülmektedir. Diş çürüğünün önlenmesi ve tedavi edilmesi mümkün bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Erken teşhis edilmediği taktirde ya da çürüğü fark edip tedavisini yaptırmadığınızda veya ertelediğinizde, diş çürüğünün vücuda vereceği zararlar ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz oldukça yüksektir. Diş çürüğünün yol açtığı hastalıklara değinmeden önce diş çürüğünün ne olduğunu ve neden kaynaklı oluştuğundan kısaca bahsedelim.
Diş Çürüğü Nedir?
Yeterli düzeyde ağız bakımı ve hijyeni sağlanmadığı takdirde ağızda birikmeye başlayan bakteri ve asitler sebebi ile diş minesi ya da mineleri bozulabiliyor. Diş temelini koruyan minenin ortadan kalkması durumunda diş savunmasız bir şekilde kalıyor. Mikroplar ve bakteriler diş özüne karşın saldırıya geçiyorlar. Bunun sonucunda ise “Diş çürüğü nedir?” yanıtına cevap olarak dişlerde belirli koyu renkte oyuklar meydana gelmeye başlamaktadır.
Sindirim sistemimizin başlangıç noktasını ağızımız oluşturuyor. Tükettiğimiz besinler ağız yolu ile vücuda giriyor. Her türlü yeme ya da içme faaliyetinden belirli bir süre sonra ağız bakımı yapılmadığı takdirde, dişlerin arasında belirli yiyecek artıkları birikmektedir. Bu besin artıkları temizlenmediği takdirde aside dönüşüyorlar. Asit ise diş minesini aşındırarak, dişin temeline zarar veriyor.
Diş Çürüğü Vücutta Hangi Hastalıklara Yol Açar?
Dişin ya dişlerin çürümesi yalnızca dişi ve yanındaki dişleri olumsuz yönde etkilemez. Diş çürüğü konusunda diş iltihapları ve çürüğü insan vücudunda hangi enfeksiyonlara yol açabilir çok fazla merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Çürük oluşumuna sebebiyet veren mikroorganizmalar, oluşturdukları lezyonlar nedeni ile böbrek, kalp, mide, karaciğer gibi organları olumsuz yönde etkiliyor. Diş çürükleri nedeni ile , yiyecekler iyi şekilde öğütülmediği için insanların fazla kilo almalarına da yol açabiliyor.
- Diş eti hastalıkları,
- Solunum sistemi,
- Bademcik iltihabı,
- Sinüzit, nezle, faranjit,
- Kemik erimesi,
- Obezite,
- Diyabet,
- Romatizma,
- Kalp, böbrek, karaciğer, mide hastalıklarına sebebiyet verebilmektedir.
Diş Eti Hastalıkları
Düzenli ağız bakımını ihmal etmek ya da ertelemek yalnızca diş çürümelerine yol açmamaktadır. Ağızda oluşan plaklar sebebi ile diş etlerinde hastalığa ya da periodontal hastalığı oluşabilmektedir. Bu bahsettiğimiz hastalık ağzınızda ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra ağızdaki bakteriler yiyecekler ile sindirildiği zaman neredeyse tüm organları da etkilemektedir.
Diş eti hastalığının üç farklı aşaması bulunmaktadır;
Diş eti iltihabından kaynaklı ilk aşama olarak diş etlerinde aşırı plak oluşması iltihap yaratmaktadır. Bu durum diş eti şişmelerine deneden olur. Düzenli bir şekilde diş fırçalama ve diş ipi ile bu problem kolaylıkla çözülebilir.
İkinci ve son aşama olan üçüncü aşamada, ağızda bulunan dokular ve kemikler ciddi şekilde etkilenir. Dişlerde biriken plaklar dişleri ve diş etkilerini deforme ettiği için ciddi oranda geri döndürülemez bir hasar oluşturmaktadır. Hasar oluşumda ki şiddete göre uygun tedavi yöntemi ile bazı etkileri azaltabilmektedir. Eğer uygun tedavi yöntemleri uygulanamazsa dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Zatürre
Çürük dişlerin hastalığına sebep olduğu hastalıklar arasında Zatürre’de sayılabilir. Vücuda ağızdan veya farklı yerlerden giren bakteri ve mikroplar, akciğerlere ulaşım sağlayarak akciğer de enfeksiyonuna neden olmaktadır. Zatürre genellikle yaşı geçkin olan hastalar için son derece tehlikeli bir hastalıktır.
Kalp Rahatsızlıkları
Bilim insanları tarafından araştırmalar yolu ile vücuda yalnızca ağız yolu ile giren bakterilerin damar tıkanıklıklarına, kalp krizine ya da felce sebep olabileceğini keşfettiler. Ağız içerisinde fırçalamadan bırakılmış olan bakteriler vücutta sindirilir ve daha sonrasında kana karışır. Kan aracılığı ile ise kalbe ulaşım sağlar. Halk arasında Enfektif Endokardit olarak adlandırılan ve bilinen tehlikeli bir enfeksiyona sebep olabilir.
Erken Doğumlar
Alanda yapılan çalışmalar, prematüre şekilde doğan bebeklerin annelerinin, hamilelik dönemi içerisinde diş problemleri ya da diş eti hastalığı olduğunu bilinmektedir. Dişlerde yer alan bakteriler, birçok organa kolaylıkla geçebilir. Böylelikle organları etkileyebilir. Hamilelik esnasında, eğer bir annenin periodontal hastalık gibi benzer diş problemleri varsa, o noktada ağzından çıkan bakteriler kolaylıkla plasentaya erişebilir. Bu durum doğmamış bebeği etkiler. Etkilenen bebekler de sağlıklı bebeklerden daha az vücut kütlesine sahip olmasına neden olabilir. Hamile kadınların bu ve benzer problemler ile karşılaşmaması için düzenli bir şekilde diş hekimini ziyaret etmeleri gereklidir.
Çocuklarda Oluşabilecek Sorunlar
Yaşı gelen çocuklara günlük diş bakımı hakkında ebeveynleri tarafından detaylı bilgi verilip, diş bakımı uygulaması sağlanmaz ise; ciddi diş çürüklerine, belirli ağrılara ve daha birçok farklı ciddi sorunlara sebep olunabilir. Eğer bu sorunlar çözüme kavuşturulamaz ise çocuklarda konuşma ve yeme bozuklukları gibi problemler ortaya çıkabilir. Bu durum da hem sağlıklarını hem de sosyal yaşantılarını oldukça olumsuz yönde etkiler.
Diş çürükleri nedeni ile bahsettiğimiz hastalıklara ve benzer hastalıklara yakalanma olasılığınız oldukça yüksektir. Bu nedenle dişlerinizi zamanlı ve programlı bir şekilde fırçalamak önemlidir. Her altı ayda bir dişlerinizi kontrol ettirmek için hastaneye gitmeniz de bir diğer önemli etkendir.
Daha fazla detaylı bilgi almak için https://dentagora.com.tr/cerrahi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.