Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

başarısız kanal tedavisi

Ağrı ve yoğun hassasiyet şikayeti olan bireylerde çözüm kanal tedavisi olabilir. Ancak tedavi her zaman başarılı olmayabilir. Bu durum dişin dallanan küçük sinirlerinden veya diş hekiminin yeterince özen göstermemiş olmasından kaynaklanabilir. Özellikle azı dişlerin sinirleri çok sayıda dallara ayrıldığından işlem sonrası yeniden ağrı şikayetinin oluşması daha olasıdır.

Peki, başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır? Eğer tedavi öncesinde var olan şikayetler birkaç gün içinde veya birkaç hafta içinde yeniden başlamışsa veya seans bitiminden sonra lokal anestezinin etkisi geçtikçe şikayetler geri geliyorsa işlem başarısız olabilir.

Bunun dışında; besinleri koparırken ya da çiğnerken basınç hissi oluyorsa, dişe dokununca ağrı veya hassasiyet hissediliyorsa tedavi yüksek ihtimalle başarısız olmuştur.

Bu durumda kanal tedavisinin mutlaka yeniden uygulanması gerekir. Aksi halde bölge bakterilerin üremesi için uygun bir ortama sahip olduğundan diş kökünde çürüme ve enfeksiyon başlayabilir. Bu durum dikkate alınmazsa daha da ilerleyerek enfeksiyonun çevre dokulara, hatta kan yoluyla diğer organlara taşınması gibi daha ciddi riskler de doğabilir.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi nedir; çürüme veya enfeksiyon nedeniyle dişin onarılarak sağlıklı bölümünün kurtarılması amacıyla yapılan bir tedavi metodudur. Bu uygulama sayesinde henüz sağlıklı kalan bölüm kurtarılır, enfeksiyonun giderek kötüleşmesi engellenir.

Dolgu tedavisi ile desteklenerek sağlıklı olan dişten alınan bölümler tamamlanır. Bu sayede diş hala besin tüketimi işlevini yerine getirmeye devam eder. Ayrıca estetik açıdan tam ve düzgün görünür. Telaffuz sırasında problem ortaya çıkmamasını sağlar.

Eğer deneyimli bir hekim tarafından özenli bir biçimde yapılmışsa ve birey ağız sağlığına dikkat eder, bakımını eksiksiz biçimde yaparsa kanal tedavisi ömür boyu kalıcı olabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi İzmir uygulaması öncesinde enfeksiyonun yerini tam olarak tespit edebilmek adına ilk olarak panoramik röntgen çekimi yapılır. Bu sayede aynı zamanda enfeksiyonun kemik doku, yumuşak dokulara da yayılmış olup olmadığı kontrol edilmiş olur. Ardından lokal anestezi uygulanarak bölgenin hissizleşmesi sağlanır.

Bölgenin kuru olması ve rahat çalışılabilmesi için özel bir medikal silikon tabaka yerleştirilir.

Dişte enfekte olmuş bölümler özel aletler ile kazınarak alınır.

Diş boşluğunun içinde bulunan sinirlere (pulpa) girilerek sinirdeki enfekte olmuş dokular alınır. Bu sinirler yalnızca soğuğu ve sıcağı algılamaya yardımcı olmaktadır. Bu nedenle alınmaları beden sağlığına herhangi bir zarar vermez.

Su ile sodyum hipoklorit kullanılarak bölge iyice yıkanır. Tüm enfekte olmuş dokular temizlenince açıklık kapatılır. Bölge kapatılmadan önce bölgede basınç hissi olup olmadığı kontrol edilir. Bu sayede işlemin başarısının sağlaması yapılmış olur.

İyileşme süreci tamamlanana kadar bireye geçici dolgu yapılır. Bu sayede yeme içme eylemi daha rahat gerçekleştirilir. Birkaç gün sonra geçici dolgu çıkarılır, yerine kalıcı dolgu işlemi uygulanır.

Seans bitiminde diş hekimi tarafından bireye iyileşme sürecinde oluşabilecek komplikasyonlardan korunması ve süreci konforlu geçirebilmesi adına nelere dikkat etmesi gerektiği konusuna bilgiler verilmektedir. Bireyler herhangi bir problem olduğunu düşündüklerinde istedikleri zaman diş hekimleri ile iletişime geçebilirler.

kanal tedavisi

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?

Bir dişte başlayan ağrının kaynağı genellikle enfeksiyon ve çürüklerdir. Eğer kanal tedavisi sonrası ağrı iyileşme sürecinde ortaya çıkmışsa bu durum işlem bölgesindeki dokuların henüz kendini toparlamamış olmasından kaynaklanabilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra ağrı şikayeti hala devam ediyorsa, bununla beraber dişe hafifçe bastırıldığında basınç hissi ve hassasiyet oluşuyorsa bu durum kanal tedavisinin tekrar uygulanması gerektiğine işaret ediyor olabilir.

İyileşme sürecinde oluşan ağrı için bireyin diş hekimi tarafından kendisine ağrı kesici ilaç reçete edilir. Eğer birey normalde kullandığı farklı bir ağrı kesiciyi bu dönemde tercih etmek istiyorsa bunu mutlaka doktoruna bildirmelidir. Tüm ağrı kesicilerin diş tedavilerinden sonra uygun olmadığı ve yanlış ilaç kullanımına bağlı olarak çeşitli komplikasyonların görülebileceği bilinmelidir.

Eğer kanal tedavisi sonrası ağrı, iyileşme sürecinden sonra ortaya çıktıysa vakit kaybetmeden birey doktoruna giderek muayene olmalıdır. Aksi halde enfekte bir dokunun bölgeden yeterince alınmamış olması nedeniyle enfeksiyon daha fazla alana yayılım yapabilir, dişteki madde kaybı miktarı da artabilir.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi ne kadar sürer, sorusunun yanıtı; tek bir diş için genellikle 30 dakika ile 1 saat şeklindedir. Yapılacak olan kanal tedavisi sayısına göre seans süresi ve gerekli olan seans sayısı değişebilir.

Her iki tarafta da problem olduğunda diş hekimi önce sağ veya sol tarafı tedavi edip iyileşme süresi tamamlandıktan sonra diğer tarafa geçebilir. Bu sayede yeme içme eyleminin sekteye uğramaması sağlanmış olur.

Bunun dışında eğer diş hekimi enfeksiyonu gidermek adına diş boşluğuna ilaç uygulamışsa açıklığı kapatmak için birkaç gün beklemek gerektiğini belirtebilir. Bölgenin enfeksiyondan korunması adına diş boşluğuna güta-perka adlı macun kıvamında bir malzeme yerleştirilir. Bu gibi ekstra durumlar da tedavi sürecini uzatabilir.

Kanal Tedavisi Fiyat

İzmir kanal tedavisi fiyatları diş sayısına göre belirlenir. Ayrıca dolgu tedavisi için de ek seanslar yapılması gerekmektedir. Bireyler kendilerine özel kanal tedavisi fiyat bilgisini öğrenmek ve tedavi süreci hakkında merak ettikleri soruların yanıtını almak adına kliniğimizi arayabilir. Gerekli iletişim bilgileri web sitemizde bulunan İletişim adlı sayfada yer almaktadır.