Çocuklarda Diş Eti Şişmesi

Çocuklarda diş eti şişmesi farklı durumlardan kaynaklanabilir. Çocuklarda yetişkinlere göre diş eti hastalıklarına daha sık rastlanabilir. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri yeterli ağız bakımını sağlama konusunda bilgi eksikliğidir.

Anne ve babaların bu konuda çocukluk çağından itibaren ağız ve diş bakımı konusunda çocuklarına eğitim vermeleri, bu durumu bir alışkanlık haline getirmeleri konusunda çocuklarını desteklemeleri ve gerekli durumlarda ağız içi muayenesi için diş hekiminden destek almaları çocuklarda diş eti şişmesi gibi sağlık problemlerini engelleyebilir.

Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Çocuklarda diş eti şişmesi nedenleri;

  • Yanlış veya yetersiz ağız bakımı
  • Yetersiz beslenme
  • Vitamin eksiklikleri
  • Hormon dengesizliği
  • Sistemik hastalıklar gibi durumlara dayandırılabilir.

Eğer ağız içi muayenesi sırasında herhangi bir probleme rastlanmamışsa ve çocuk ağız bakımını eksiksiz, doğru biçimde düzenli olarak yerine getiriyorsa bu durumda bir dahiliye uzmanına görünmek problemin altında yatan metabolik veya hormonal rahatsızlık olup olmadığın saptamak adına tavsiye edilir.

çocuklarda diş fırçalama

Çocuklarda Diş Eti Şişmesi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk olarak diş eti problemi fark edildiğinde bir diş hekimine başvurarak detaylı ağız muayenesi yaptırılmalıdır. Ardından herhangi bir probleme rastlanmamışsa çocuk dahiliye birimine giderek hekim desteği alınmalıdır.

Verilen ilaçlar düzenli aralıklarla ve uygun dozlarda belirtilen süre zarfında kullanılmalı ve problem düzelse de devam ediyor olsa da tekrar kontrole gidilmelidir.

Doğru ağız bakımı konusunda çocuk bilgilendirilmelidir.

Çocuğun yaşına uygun, diş etlerine zarar vermeyecek diş fırçası ve diş macunu seçimi yapılmalıdır.

Diş ipi kullanımını konusunda veya ağız bakım suyu hakkında çocuğa gerekli eğitimler verilmelidir.

Hem ağız ve diş sağlığını hem de genel beden sağlığını korumak adına dengeli ve yeterli beslenme konusunda bir beslenme uzmanından yardım alınabilir.

Çocuklarda diş ve ağız bakımına diş çıkardığı dönem olan 0 – 3 yaş grubu dönemlerinde başlanmalıdır. Bu dönemde kullanıma uygun bitkisel kökenli diş macunları bulunmaktadır. El kasları geliştiğinde okula başlaması beklenmeden diş fırçalama konusunda alışkanlık edinmesini sağlayacak eğitimler verilmelidir. İlk zamanlar henüz kaslar alışmadığı için tam bir ağız hijyeni sağlanamayabilir. Bu nedenle bu dönemde çocuklara ağız bakımı konusunda ebeveyn desteğine ihtiyaç duyulabilir.

Çocuk diş hekimi izmir için sayfamızı ziyaret edebilir, bilgi alabilirsiniz.