Diş Taşlarını Temizletmek Zararlı Mıdır?

Bakteri plaklarının zamanla sertleşmesi sonucunda diş taşları oluşmaktadır. Tartar temizliği olarak da bilinen diş taşı temizliği diş hekimleri tarafından yapılmaktadır. Dişlerde oluşan diş taşları sarı ve sarının koyu gibi birçok renk skalasından oluşmaktadır. Diş taşları, sarı görünüm haricinde diş çürükleri, iltihaplar ve ağız kokusu gibi sorunlarda oluşturmaktadır. Bu nedenle diş temizliği önem arz etmektedir. Diş hekimleri, dişin dış yüzeyi, dişte arta kalan parçacıkları, oluşan plakları, diş etinin kenarları ve dişin aralarındaki bütün diş taşlarını temizlemektedir. Diş taşı temizlikleri rutin aralıklarla yapılmalıdır. Bu ise 6 ay gibi bir süredir. 

Diş taşları olan hastalar genellikle zararlı olduğunu düşünüp çekinmektedirler. Ancak diş taşlarının temizliği zararlı değildir. Ayrıca bakterilerden oluşan diş taşlarının temizlenmesi hastanın yararına olacaktır. Diş taşlarının temizlenmemeli durumunda hasta dişlerini kaydedebilmektedir. 

Diş Taşı Temizliğinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yemek yerken, yediğimiz yiyeceklerin tane parçacıkları diş aralarımızda kalmaktadır. Bu parçacıklar bakteri üreterek dişlerde tartar yani diş taşı oluşumu göstermektedir. Bu diş taşları ise dişte birçok sorun teşkil etmektedir. Bu nedenle diş taşı temizliği önemli husustur. Fakat diş taşı temizliği sonrasında hastaların belirli birkaç hususa dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle de uygulanan işlem sonrasında diş hekimlerinin verdiği tavsiyelere uymak gerekir. Peki diş taşı temizliği sonrasında nelere dikkat etmek gerekir? Diş taşı temizliği sonrasında şu gibi noktalara özen göstermek gerekir;

  • Diş taşı temizliği işlemi uygulanan hastanın en az iki saat boyunca herhangi bir şey içmemesi ve yememesi gerekmektedir. 
  • Diş taşı temizliği sonrasında 24 saat boyunca çay, kahve gibi sıcak içecekler içilmemelidir. 
  • Diş taşı temizliği sonrasında diş etlerindeki şişlikler meydana gelebilmektedir. Bu durumda şiş erlerine buz koymak gerekmektedir.
  • Uygulanan işlem sonrasında diş etinde hassastırlar söz konusu olabilmektedir. Özellikle 2 ila 3 gün boyunca sıcak ve soğuk hassasiyeti oluşmakta ve diş etlerinde sızıntılar meydana gelebilmektedir.
  • Temizlik işlemi sonrasında diş etinin hızlıca iyileşme göstermesi amacıyla ılık su ve tuz karışımıyla gargara yapılabilir.
  • Diş taşı temizliği sonrasında diş etlerinde ağrı meydana gelebilmektedir. Bu durumda diş hekiminin önerdiği ağrı kesici kullanılmalıdır.
  • İşlem sonrasında dikkat edilecek en önemli husus ise kesinlikle diş temizliğidir. Eğer hasta dişlerini fırçalamıyorsa buna dikkat etmelidir. Ancak düzenli şekilde fırçalıyorsa buna kaldığı yerden devam etmelidir. Fırçanın yanı sıra diş ipi de kullanılabilir.

Diş Taşları Nasıl Temizlenir?

Diş hekimleri diş taşı oluşan hastalara genellikle diş ipi kullanmasını tavsiye etmektedir. Hastanın rutin diş fırçalama işlemi sonrasında diş ipi ile dişlerin arasında oluşan plakları çıkarma eylemini yerine getirmesi durumunda diş taşlarında azalma görmesi mümkündür. Fakat hasta diş ipi kullanırken bazı noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Bu noktalar ise şu şekildedir;

  • Diş iplerinin ortalama boyutu 30 cm olmalıdır. 
  • Diş ipi orta parmaklara sarılarak işlem uygulanır. 
  • İşaret parmağı ve baş parmağı arasında olan diş ipi gerilerek diş aralarından geçirilmeli ve plakları temizlenmelidir. 
  • Dişlerin arasından geçirilen ip “C” şeklinde olmalıdır.
  • Diş iplerini dişin arasına koyduktan sonra geri ve ileri çekilmelidir. Eşzamanlı olarak diş ipleri aşağı ve yukarı yönlü hareketlerde yapılmalıdır. 
  • Diş ipinde germe işlemi yapılırken kırmamaya özen gösteriniz.
  • Diş aralarındaki plakları temizlerken dişleri çok fazla zorlamamak gerekir.
  • Diş ipi işlemi bütün dişlerde uygulanmalıdır. 

Diş fırçalamak ve diş ipi kullanımı her zaman yeterli olmamaktadır. Bu nedenle diş taşı temizleme işlemini profesyonel diş hekimlerine bırakmak önemlidir.

Detaylı bilgi almak için https://dentagora.com.tr/konservatif-restoratif-dis-tedavileri/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.