Ağız Kokusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ağız kokusu, yaşamın bir kısmında nerdeyse herkesi etkiler. Ağızda meydana gelen koku veya kötü kokulu nefes, diş sağlığıyla ilgili veya genel sağlıkla alakalı bir sorun olabilir. Bunla beraber geçici bir sorun veya kronik bir durumda olabilir. Ağız kokusu kişiye rahatsızlık vermekle kalmaz aynı zamanda kişinin özgüvenini ve yaşam kalitesini zedeler. Ağzı kokusunun en bilindik nedeni kötü diş bakımıdır. Ek bilgi olarak enfeksiyonlar, diyabet ve böbrek yetmezliği de eklenebilir. Dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak, biriken kötü kokuyu gidermeye yardımcı olur.

  • Soğan, sarımsak gibi ağır kokulu yiyecekleri tükettiğinizde, mideniz sindirim esnasında içindeki yağı emer. Bu emilen yağlar kan dolaşımınıza etki eder ve ciğerlerinize ulaşır. Sonucunda ise nefesinizde, başkalarının da fark edebileceği bir koku üretilir. Aynı zamanda kahve gibi güçlü kokuya sahip içeceklerin kullanımı da ağız kokusuna sebep olan etkenlerdendir.
  • Yeterli tükürük üretilmediğinde ağız kuruluğu meydana gelir. Tükürük, ağzı temiz tutmaya ve kokuyu azaltmaya yardımcı olur.
  • Ağzınızı kurutmaya ve kötü bir ağız kokusuna neden olan bir diğer şey ise sigara içmektir.
  • Sinüs enfeksiyonu, kronik bronşit gibi solunum hastalıkların olması da ağız kokusuna neden olan sebeplerdendir.

Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Ağız kokusu ufak ve düzenli önlemlerin alınmasıyla giderilebilir bir sorundur. Özellikle iyi bir ağız bakımıyla sorunu çözebilirsiniz. Aşağıda sıralanan maddelerin uygulanmasıyla ağız kokunuzu gidermeye yönelik bir adım atabilirsiniz.

  • Her yemek sonrasında mutlaka diş fırçası ile dişler fırçalanmalıdır.
  • Gün içinde kullanılan diş macunun florür içerikli olması ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur.
  • Doğru şekilde diş ipi kullanmak, yemek kırıntılarını dişlerinizden korur ve oluşan kötü nefesi kontrol etmeye yardımcı olur.
  • Dişler gibi dilde üzerinde bakteriler bulundurur. Bu sebeple dikkatlice fırçalamak kokuları azaltır.
  • Köprü veya takma diş kullanımlarında, diş doktorunun belirttiği sıklıkta temizliği yapılmalıdır.
  • Ağız kuruluğundan su tüketerek kaçınmalı ve ağız içi nemli tutunulmalıdır.
  • Kahve, sigara, alkol gibi içecekler sınırlandırılmalı, şekersiz sakız kullanılmalıdır.
  • Şekerli yiyeceklerden uzak durulmalı aynı şekilde soğan sarımsak gibi koku yapan yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Düzenli bir şekilde diş fırçası değiştirmek,
  • Düzenli muayene yaptırmak
  • Doğal nefes tazeleyiciler kullanın.

Ağız Kokusu Normal Midir?

Ağız kokusu genel olarak yüzde 85 oranında ağız hijyeniyle alakalı bir durumdur. Kalan yüzdelik kesim ise kulak-burun-boğaz, sindirim sistemi hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi vücudu ilgilendiren sorunlardan kaynaklanabilir. Bu sebeple ağız kokusu sorununu geniş bir pencereden incelemek gereklidir. Öncelikle sabah yaşanan ağız kokusu normal olarak herkeste bulunabilir. Sebebi ise gece ağız içinde azalan tükürük salgısıdır. Bununla beraber ağız kokusu yüksek oranla dilin yüzeyindeki bakterilerden kaynaklanmaktadır. Ağız kokusu gün içinde yediğiniz yemekle veya içtiğiniz içeceklerle alakalı değildir. Bu yüzden standart ağız bakım uygulamaları ve endüstriyel ürünler geçici çözümlerdir. Genel olarak ağız kokusunun altında; disbiyoz, toksin yükü, asidoz ve solunum rahatsızlıkları bulunmaktadır. Ağız kokusu ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Çevre bakış açısıyla da oldukça rahatsız edici olan bir durumdur. Ortaya çıkış sebebi ciddi sorunları beraberinde getirebilmektedir. Ağız kokusuna hastalık demekte mümkündür. Reflü, bademcik, ağız içindeki enfeksiyon oluşumları ve diş çürükleri ağız kokusu yapmakla beraber ciddi sağlık sorunlarına da sebep olur. Ağız kokusu sorununu doğal yollardan çözebilir, sorun ile baş edilmediği takdirde diş hekimlerinden destek alınmalıdır. Bununla beraber ağız ve diş sağlığı hizmeti veren merkezlerde muayene olarak kontrol de sağlayabilirsiniz.

Detaylı bilgiye https://bornovadent.com.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.