Diş teli, dişlerde meydana gelen çarpıklık, bozukluk ya da boşluk gibi sorunlardan kurtulmak için takılır. Diş şekli bozukluklarından kurtulmak amacıyla ortodontistler, diş telini takmakla görevlidir. Diş telinin takılı kaldığı süre, diş yapısı ve bozukluğuna göre hastalar arasında değişiklik gösterir. Standart diş teli tedavilerinde braketler, dişin üzerine yapıştırılır yani tel oynamaz. Gün içinde insanlar yemek yer, bir şeyler içer ve doğal olarak dişlerinde ve braketler üzerinde yemek artığı birikir ve temizlenmediği takdirde bakteri oluşumu gözlemlenebilir. Her yemek sonrası dişleri ve üzerindeki braketleri temizlemek önemlidir. Dişlerin üzerinde braketler varken temizlemek, normal zamandan daha zordur. Bu sebeplerden dolayı diş teli takan birinin, yemek sonrası dişlerini ve dişinin üzerindeki braketleri temizlerken titiz davranması gerekir.
Diş Teli Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diş teli olan insanların braket temizliğini nasıl yapması gerektiği ve diş teli temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler aşağıda listelendiği gibidir:
- Braketlere zarar vermeden dişler her zamanki gibi fırçalanır. Bunun için diş fırçası yumuşak bir uca sahip olmalı, ufak bir başı olmalı ve düz bir şekilde olmalıdır.
- Diş teli için elektrikli yani şarjlı bir diş fırçası kullanmak istiyorsak, bu durumda orta hızda bir ayarda fırçamızı ayarlayıp dişlerimizi o şekilde fırçalamalıyız.
- Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır.
- Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
- Ceviz ve fındık gibi sert yiyecekleri ağız içinde parçalamak braketleri kırabilir ya da yerinden oynatabilir.
- Günde en az 2 defa dişler fırçalanmalıdır. Aksi takdirde diş tellerinin arası yemek artıkları, bakteri oluşumuna ve diş çürüklerine neden olabilir.
- Yemeklerden sonra ve yatmadan önce olmak üzere bir diş fırçalama rutini oluşturulabilir.
- Diş fırçası bazı diş aralarına ulaşamayabilir. Bu durumda diş teli için çubuk şeklinde olan düz diş arası fırçası, kullanılmalıdır. Ara yüz fırçası, braket aralarını temizlemek için kullanılan normal fırçaya göre biraz daha sert fırça tipidir.
- Diş ipleri ile de diş fırçasının girmediği yerler, iyice temizlenmelidir.
- Fırçalanan dişler, ağız bakım suyu ile arıtılmalıdır. . Diş fırçalandıktan sonra günde en az 1 kez ağız bakım suyu kullanabilirsiniz.
- Diş araları ve diş tellerini temizlerken ağız duşu cihazından da yararlanabilirsiniz. Ağız duşu, basınçla su püskürten ve braketlerin, diş tellerinin etrafını, diş ipinin giremeyeceği yerleri temizlemeye yarayan cihazlara verilen isimdir.
- En önemlisi dişçinizin söylediği uyarılara harfiyen uyun.
Detaylı bilgiye https://bornovadent.com.tr/ortodonti/ adresinden ulaşabilirsiniz.