Dolgu düşmesi

Dolgu düşmesi bazı nedenlere bağlı olarak bireylerde rastlanabilen bir durumdur. Bu nedenler arasında:

  • Sert ve kabuklu yiyeceklerin çiğnenmiş olması,
  • Kalem ucu, toka, iğne ısırma gibi alışkanlıklara sahip olan bireyler,
  • Uyku sırasında çene sıkma diş gıcırdatma (burksizm) gibi alışkanlıkları olan bireyler,
  • Dolgunun diş ile olan bölümlerinde kimyasal bir reaksiyona bağlı olarak gevşemiş olması
  • Dolgunun bulunduğu yerde ağız hijyeninin yetersiz olması gibi herhangi bir nedene bağlı olarak çürük meydana gelmiş olması gibi durumlar yer almaktadır.

Dolgu Düşmesi Belirtileri Nelerdir?

Dolgu düşmesi durumunda bireyler dişlerini bir ayna yardım ile kontrol ederek dolgunun yerinde durup durmadığını kontrol edebilirler. Ancak çürük, dolgunun gevşemiş olması, dolgunun bir kısmının kırılmış olması gibi durumları bireyin kendi kendine tespit etmesi mümkün olmayabilir.

Bu nedenle dolgu bölgesinde görülebilecek;

  • Ağrı
  • Aşırı hassasiyet
  • Çiğneme sırasında ağrı veya yoğun basınç hissi gibi durumlarda diş hekimi muayenesine giderek dolgu düşmesi açısından görüş alınması tavsiye edilir.

Dolgu Düşmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Dolgu düşmesi durumunda ilk olarak dolgunun ardında kalan dokular temizlenir ve bölgede çürük varsa bunun tedavisi gerçekleştirilir.

Ardından yeniden bireye dolgu tedavisi uygulanacaktır. Ağrı ve hassasiyet için kanal tedavisine gerek duyulabilir. Ağrı şikayeti tamamen kaybolana kadar kanal tedavisine gerekli seans sayısınca devam edilir. Kanal işlemi bittikten sonra dolgu yerleştirilir. Tüm bu işlemler sırasında bireye lokal anestezi uygulaması yapılacağı için işlem sırasında kişi herhangi bir ağrı veya acı hissi duymayacaktır.

Eğer dişe dolgu uygulamak için yeterli doku bulunmuyorsa ve dişin tamamının çekilmesi gerekiyorsa bu durumda dental implant gibi farklı tedavi seçenekleri önerilebilir.

Dolgu Düşmesi Tedavisinin Ardından Nelere Dikkat Edilmeli?

Eğer kişinin dolgusu yenilenmişse dolgu düşmesi sonrası tekrar dolgunun zarar görmemesi adına dolgunun düşmesine neden olan davranıştan uzak durulmalıdır. Örnek olarak kabuklu besinleri tüketirken yiyecekler uygun aparatlar kabukları kırılarak çiğnenebilir hale getirilmelidir.

Çok sert besinler küçük parçalara ayrılarak tüketilmelidir.

Ağız bakımı ihmal edilmemelidir. Çürük oluşumu da dolgunun zarar görmesi ve dişin madde kaybının artması gibi problemleri ağız bakımının ihmal edilmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir.

Tedaviler ile ilgili detaylara izmir ortodonti sayfasından erişebilirsiniz.