İmplant ile Köprü Tedavisi Farklılıkları

İmplant ile köprü tedavisi benzer ağız ve diş sağlığı problemlerini ortadan kaldırmak adına tercih edilen tedavi teknikleridir. Ancak bireyler hangi tedavinin kendileri için en doğru seçim olduğuna kendileri karar veremezler. İlk olarak bir diş hekimi tarafından detaylı ağız muayenesi yapılmalı ardından bireyin sağlık durumuna ve bütçesine göre hasta ile birlikte tedaviye karar verilmelidir.

Dental İmplant Tedavisi Nedir ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Dental implant tedavisi diş eksikliği durumunda çene kemiğinin içerisine doku dostu titanyum alaşımdan yapılmış vidanın yerleştirilmesi ve vidanın üzerine diş protezin eklenmesi şeklinde gerçekleştirilen bir tedavidir.

Bu uygulamanın sağladığı en büyük avantaj diğer ağız içi dokular ve komşu dişlere herhangi bir işlem yapılmaması ve zarar vermemesidir.

Dental implant tedavisi yapıldıktan sonra birey doğal dişlerde olduğu gibi ağız ve diş bakımını düzenli devam ettirirse ömür boyu herhangi bir problem yaşamadan implantlarını kullanabilir. Bu sayede implant tedavisinin, tekrar tedavi olmaya gerek duyulmayan kalıcı bir çözüm olduğu belirtilebilir.

İmplantlar doğal dişler ile birebir aynı görünüme sahiptir. Gülme, çiğneme, koparma, konuşma ve telaffuzu doğru biçimde yapma gibi fonksiyonlar açısından doğal dişler ile aynı özellikleri sağlar.

Dental implant tedavisi diğer diş tedavilerine göre bir miktar daha fazla ödeme gerektirmektedir. Ancak ömür boyu kalıcı olması ve sağladığı fonksiyonlar sebebiyle diğer tedavilere göre daha iyi sonuçlar verir.

İmplant tedavisi her bireyin ağız içi dokuları incelendiğinde kişi işlem için uygun olmayabilir. Bu durumda köprü tedavisi tercih edilebilir. Dental implantın yapılabilmesi için implantı destekleyecek olan dokuların sağlıklı olması gerekmektedir. Bunun için bireyler tedaviye diş kaybının gerçekleşmesinin ardından mümkün olan en kısa sürede başvurmalıdır. Aksi halde dişin ardından kalan boşluk vücut tarafından kapatılır ve dental implantın vida bölümü buraya yerleştirilemez hale gelir. Benzer şekilde kemik doku bir miktar eriyebilir, bölge düz bir damak halini alabilir ve dişi tutacak olan diş etleri düzleşebilir.

Bu durum elbette ki kesinlikle dental implantın yapılamayacağı anlamına gelmez. Ancak genel anestezi altında cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu nedenle ameliyat olmak istemeyen bireylerde köprü tedavisi çözüm olabilir.

Köprü Tedavisi Nedir ve Hangi Durumlarda Yapılır?

Köprü tedavisinde diş eksikliği durumunda bireyin komşu dişlerinde küçültme işleminin yapılmasına gereksinim duyulmaktadır. Bunun için eksik dişin sağındaki ve solundaki sağlıklı dişler bir miktar törpülenerek küçültülür.

Ayrıca köprünün kullanım ömrünün 10 – 15 yıl kadar olduğu bilinmektedir. Bu sürenin sonunda tedavinin yenilenmesi gerekmektedir.

Köprü tedavisinde törpülenen komşu dişlerde zaman içerisinde çürük oluşumu riski de bulunmaktadır. Bu durumda çürük tedavisinin uygulanması ve köprünün yenilenmesi gerekir.

Köprü tedavisi düşük maliyetli ve bütçe dostudur. Ancak uzun vadede işlemin tekrarlanması gerektiği unutulmamalıdır.

İlginizi çekebilecek diğer makalemiz çürük diş çekilir mi yazısına göz atabilirsiniz.