Florozis Nedir? Florosiz Nedenleri
Flor, vücut için gerekli olan bir element çeşididir. İçme suyunda, diş macunlarında ve bazı besinlerde bulunmaktadır. Ancak kişide gereken miktardan fazla flor bulunması halinde Florozis ismi verilen rahatsızlık meydana gelebilmektedir. Bu sebeple Florozis nedir? Sorusu merak edilebilmektedir.
Florozis Nedir
Çok ciddi bir rahatsızlık olmasa da estetik görünüm açısından problemlere yol açabilmektedir. Diş yüzeyinde meydana gelen şekil bozuklukları ve sararma gibi renk değişikleri ortaya çıkabilir. Ancak bu durum sadece dişin görünen ön kısmında oluşmaktadır. Dolayısıyla dişlerinin iyi görünmesini isteyen kişiler diş hekimine muayene olarak farklı tedavi yöntemleri uygulatabilmektedir. Ağız yapısı uzman doktor tarafından incelenmekte ve diş beyazlatma gibi uygulamalarla sorun çözülebilmektedir.
Florozis nedenleri oldukça fazladır. Ancak temel problem vücuda gerektiğinden fazla flor alınmasıdır. Flor esasen diş çürüklerinin önlenmesi için oldukça etkili bir elementtir. Ancak özellikle içme suları içerisinde bulunan flor miktarı bilinemediği için yüksek miktarda flor alınma durumu olasıdır. Ayrıca kahve ve çay gibi su kullanılan içeceklerin fazla miktar kullanılması da Florozise neden olabilmektedir. Ek olarak diş macunlarının hemen hemen hepsinde flor bulunmaktadır. Benzer şekilde ağız temizliği için kullanılan gargaralarda da flor yer almaktadır. Bunlar dışında florozise neden olabilecek etkenlerden birisi de tarım ilaçlarıdır. O nedenle alınan sebze ve meyvelerin tüketilmeden önce çok iyi bir şekilde yıkanması önerilenler arasındadır.
Florozis rahatsızlığını engellenebilmesi için çocukluk döneminde bazı konulara dikkat edilmesi gerekmektedir. Diş fırçalamaya yeni başlamış olan çocukların çok fazla diş macunu kullanmaması tavsiye edilenler arasındadır. Fırçaya bezelye tanesi büyüklüğünde macun sıkılması öğretilmelidir. Ayrıca diş macununun yutulmaması gerektiği de mutlaka tembihlenmelidir. Bunu önlemek için en etkili yöntemlerden birisi meyveli ve tadı cezp edici olan macunlardan uzak durmaktır. Ek olarak yüksek flor içeren yiyecek ve meyve suyu gibi içeceklerin çocuk tarafından tüketilmesine engel olunmalıdır veya az miktarda tüketmesine dikkat edilmelidir. İçme suyunda bulunan flor miktarı öğrenilmeli ve yeterli florun olmaması tespit edilirse diş hekimiyle görüşülmelidir. Böyle durumlarda ek flor tableti gibi takviyeler hekimler tarafından önerilebilmektedir.