Ağız içerisinde oluşan yaralar yani Mukozit, hayat kalitesini düşürmekte ve yeme bozukluklarına yol açabilmektedir. Böyle bir sorunla karşılaşan kişiler ise Mukozit nedir? Konusunu araştırabilmektedir. Mukozit; vücudun bağışıklık oranın düşük olması nedeniyle görülen ve ağız, dudak ve damakta meydana gelebilen yaralara verilen isimdir. Özellikle kanser hastalarında kemoterapi sonrasında yaygın olarak görülmektedir. Ağız içi mukozası yapılan uygulamalar nedeniyle direnç gösteremez ve Mukozit denilen bu yaralar ortaya çıkabilir. Ancak Mukozit sadece kanser hastalarında görünen bir rahatsızlık değildir. Bağışıklığı düşen kişilerde de sıkça rastlamak mümkündür. Böyle bir durumla karşılaşan kişiler hastanelerin ilgili bölümleriyle görüşmeli ve hastalık ilerlemeden tedaviyi başlatmalıdır.
Mukozit rahatsızlığı kendisini bazı belirtilerle göstermektedir. Bu nedenle Mukozit belirtileri nelerdir? Konusu akla gelebilmektedir. Kısaca aşağıdaki gibidir.
- Ağızda ortaya çıkan ve sebebi belli olmayan ağrı, şişlik veya kızarıklık.
- Ağız ülseri ismi de verilen ve kişiye acı verebilen yaralar
- Ağızda aniden ortaya çıkabilen kanamalar
- Ağzın tümünde ve dudak içlerinde görülebilen irin dolu beyaz lekeler
- Ağız florasında bulunan mukusun artması ve tükürükte meydana gelebilen kalınlaşma
Bu belirtilerin yanı sıra Mukozit ortaya çıktıktan sonra bazı sorunlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sorunlar genellikle şu şekildedir; kilo kaybı, çiğneme, konuşma ve yutkunmada zorlanma, beslenme planlarında zorunlu değişiklikler ve tedavi planında zorunlu olarak yapılan değişikliklerdir.
Mukozit hastalığının yaşanmaması için bazı önlemler alınabilmektedir. Ağız bakımına azami özen göstermek bunlardan birisidir. Ayrıca alkol, sigara, çok soğuk ve çok sıcak yiyecek-içecekler, asitli içecekler ve çok baharatlı yemeklerden kaçınmakta fayda olmaktadır. Bunlara ek olarak bağışıklığın düşmemesi ve desteklenebilmesi için spor yapmak ve meyve tüketimini arttırmak önerilenler arasındadır. Mukozit belirtileri belirli bir sürede geçmezse mutlaka bir doktor muayenesine girilmelidir. Çoğunlukla tedavi yöntemleri şöyledir; ağız içini uyuşturan maddeler bulunduran gargara kullanımı, ağrıyan bölgeleri uyuşturmak ve acıyı hafifletmek için verilen jel veya spreyler, ağız yapısında bulunan mukoza yapısını korumaya yönelik ilaçlar, ağız yarasına iyi gelen ilaçlar ve güçlü ağrılara karşı verilebilecek ağrı kesiciler.