Ortodontik Tedavi ile Düzenlenen Dişler Bozulabilir Mi?

Ortodontik tedavi, çapraşık veya ayrıkları mevcut olan bozuklukların düzeltilmesi için uygulanan bir tedavidir. Dişlerin bozulması olasılığı, kişinin tedavi sürecinin başındaki durumuna bağlıdır. Ayrık olan dişlerin ortodonti ile tedavi edilmesi sonrasında, dişlerin yeniden ayrılma ihtimali bulunmaktadır. Ön bölgede bulunan çapraz kapanış gibi durumların tekrarlanma ihtimali çok daha azdır. Dişlerin bozulma ihtimalinin az veya çok bir ihtimali vardır. Ortodonti tedavinin sonrasında, dişlerin bozulması engellenmelidir. Tedavi seçeneği iki basamaktan oluşmaktadır. Tedavinin ilk basamağı, dişlerin yerini değiştiren aktif bir tedavidir. Diğer basamak ise; dişlerin tedaviden sonraki yeni konumunu koruyan sabitleyen pasif bir tedavi yöntemidir.

Dişlerin Tekrar Çapraşıklaşmasına Neden Olacak Durumlar

Ortodonti tedavisi uygulayan her hastanın korkularından biri diş teli tedavilerinden sonra, dişlerin eski haline dönüp dönmeyeceğidir. Diş telleri çıkarıldığında diş çapraşıklarının görülme olasılığı hastanın tedaviye bakış açısını oldukça fazla etkilemektedir. Dolayısıyla bu durumda ortodonti uzmanının süreç hakkında hastayı bilgilendirmesi oldukça önemli bir konudur. Dişlerin kontrol edilmemesi ve pekiştirme tedavilerinin uygulanmaması nedeniyle, bozulma durumları meydana gelir. Apareylerin kullanılmaması sonucunda dişlerin tekrar çapraşıklaşmasına neden olan durumlar şu şekildedir;

  • Dişlere herhangi bir darbe alınması
  • Katı ve sert gıdaların sürekli tüketilmesinde
  • Yanlış ağız bakımında
  • Parmak emme ve tırnak yeme alışkanlıklarında
  • Dişlerin bozulması ile karşılaşmamak adına pekiştirme tedavilerinin aksatılmaması gerekmektedir.

Dişlerin Eski Haline Dönmemesi İçin Ne Yapılır?

Ortodonti tedavi sonrasında, geri dönüşlerin yaşanmaması adına günümüzde tedavinin ardından önlem amaçlı alınan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki vitrin denilen ön bölgenin bozulmamasını sağlayan ve en az birkaç yıl tutulması gereken sabit diş arkası telleri olarak da adlandırılan retainer telleridir. Bir diğer ikinci yöntem ise; tedavi esnasında ağız içinde braket takılmış bütün dişlerin etrafını sarması gereken şeffaf plak olarak isimlendirilen essix plaktır.

Ortodontik tedavinin ardından bu iki yöntemin uygulanmasıyla dişlerin bozulma ihtimali en düşük seviyeye indirilir. Böylece hastaların endişelendiği bozulma olasılığı da ortadan kaldırılır. Bununla beraber düzenli kontrollere gidilmesi, birçok detaylara dikkat edilmesi ve hekim tarafından önerilen şeylerin harfiyen uygulanması da oldukça önemlidir.

Bu önlemlerin alınması dişlerin eski haline dönmemesinde en etkili sonuçlardır. Ancak sıklıkla ortodontik tedavi sonrası dişlerin durumunda pek çok değişiklikler meydana gelir. Özellikle büyüme ve gelişimi aktif olan bireylerin beklentileri her zaman istenilen yönde olmayabilir. Bu durumda geri dönüşü engellemek ve en aza indirgemek için tavsiye edilen ve önerilen yöntemler uygulanmalıdır.

Hangi Durumlarda Dişler Eski Haline Döner?

Başarıyla gerçekleştirilen ortodonti tedavisinin ardından, hastaların güvenli ve sağlıklı gülümsemeye sahip olduğu ve yanıtını merak ettiği sorulardan bir tanesi “hangi durumlarda dişler eski haline döner” sorusudur.  Hastalar genellikle dişlerindeki bu yeniliklerin ömür boyu sürüp sürmemesi cevabını araştırmaktadır. Bu konuda hekimin önerileriyle birlikte pek çok detay etkili olmakla beraber düzenli kontrole gitmesi ve önerilerin harfiyen uygulanması da önemlidir. Aksi takdirde Ortodontik relaps olarak isimlendirilen, dişlerdeki geri dönüş birkaç nedene bağlı olarak meydana gelir. Bunlar ise şu şekildedir;

  • Hekim tarafından hastaya kullanılması önerilen pekiştirme apareylerin kullanılmaması sonucunda
  • Tedavinin ardından anormal büyüme paterni olan değişimin hastada sürmesi
  • Hastanın tedavisi mümkün olmayan diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığının olması
  • Hastanın dudağında veya yanağında meydana gelen aşırı kas faaliyetleri
  • Fizyolojik süreçte alt keser dişlerde farklı değişimlerin olması
  • Tedavinin ardından 20 yaş dişlerinin ön dişlerde baskı yaratması

Bu durumlarda dişler eski haline döner.

Daha fazla detaylı bilgi almak için https://dentagora.com.tr/ortodonti/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.