Protez Diş Nedir, Avantajları Nelerdir?

Herhangi bir darbeye karşı düşen dişlerde ya da çürüyen dişlerin çekilmesi durumunda estetik nedeniyle veya diş işlevselliğini kazanmak için hastalara protez diş uygulanmaktadır. Protez dişler, gerçeğiyle ayırt edilmeyen diş tasarımıdır. Doğal dişler kadar güçlü işlevselliği bulunmaktadır. Protez dişler, çoğu zaman ağzın sadece bir bölümüne yapılırken çoğu zamanda ağzın bütününe yapılabilmektedir. Bu durum hastanın diş kaybına bağlıdır. Diş protezlerin pek çok avantajı bulunmaktadır bu avantajlar ise şu şekildedir;

  • Bir kişinin çok fazla sayıda diş kaybına bağlı olarak yemek yeme ya da konuşma gibi faktörleri tam anlamıyla yerine getirememektedir. Diş protezi uygulaması yapıldıktan sonra ise kişi çok rahat şekilde çiğneme ve konuşma gibi eylemleri yerine getirebilmektedir. 
  • Ön ya da arka fark etmeksizin diş kayıpları sonrasında gülüşlerde estetik açıdan sorunlar oluşabilmektedir. Ancak diş protezi sonrasında bu sorun ortadan kalkmaktadır.
  • Protez dişler, sağlam yapıya sahip olduklarından doğal dişler gibi kullanılabilir.
  • Doğru temizleme ve temizliğinin ihmal edilmemesi sonucunda uzun yıllarca kullanılabilirler.
  • Protez diş takıldıktan sonra ilk etapta alışmak biraz zor olabilmektedir. Ancak alıştıktan sonra konforlu ve rahat bir kullanım sağlamaktadırlar. 

Protez Diş Çeşitleri Nelerdir?

Protez diş çeşitleri oldukça fazladır. Hastanın ağız yapısı, çene yapısı ya da beklentisine göre uygun diş protez seçeneği belirlenerek hastaya uygulanmaktadır. Günümüzde ise en fazla tercih edilen protez diş çeşitleri; implant üstü, hareketli ve sabit diş protezleridir. Genel olarak protez diş çeşitleri şunlardır;

  • Sabit protez diş çeşidi; Diş içerisine sabit şekilde uygulanır. Ağız içerisinden çıkartılmaz. Genel olarak tek diş kayıplarında kullanılır. 
  • Hareketli protez diş çeşidi; Halk arasında takma diş olarak bilinen bu protez diş seçeneği ağza sabit olarak uygulanmadığından çıkarılıp, takılabilmektedir. 
  • Total protez diş çeşidi; Bütün dişlerin çekilmesi ya da düşmesi durumunda uygulanmaktadır. Daha çok yaşlı kesimde tercih edilen bu protez diş seçeneği çenelerde bulunan kemiklerden destek alarak yapılmaktadır.
  • İmplant üstü protezler: Hem sabit hem de hareketli olarak uygulanabilmektedir. Hareketli seçeneği çok fazla sayıda diş kaybında tercih edilirken, sabit olan seçeneği tek diş kayıplarında tercih edilmektedir. 
  • Diş üstü protezler; Ağız içerisinde bir ya da iki adet diş bulunduğu takdirde hastanın tercihine bağlı olarak uygulanmaktadır. Günümüzde tercih edilmemektedir.
  • İmmediat protezler: Bütün ana dişlerin çekilmesi durumunda hastaların tercihi doğrultusunda uygulanmaktadır. 
  • Parsiyel diş protezleri; Ağız içerisinde bazı doğal dişlerin mevcut olması durumunda eksik dişler yerine uygulanan diş protezleridir. Çıkarma ve takma özelliği bulunmaktadır. Akrilik ya da tek parça döküm malzemelerinden üretilmektedir. Günümüzde ise estetik açıdan hoş olmadığı için tercih edilmemektedir.

Protez Diş Temizliği ve Fiyatı

Protez dişleri doğru kullanılması halinde ve temizliğinin ihmal edilmemesi durumunda uzun yıllarca kullanmak mümkündür. Hareketli diş protezlerini her yemekten sonra mutlaka çıkarılıp suda bekletilmesi gerekmektedir. Sabit diş protezleri ise diş hekimlerinin önerdiği diş fırçaları ve macunlar eşliğinde sürekli temizlenmesi gerekmektedir. Protez dişler için üretilen özel fırça ya da macunlar bulunmaktadır. Bu özel temizlik malzemeleri ise her diş protezine uygundur. Özel diş protez temizlik malzemeleri kullanıldıktan hemen sonra diş protezlerinde oluşan leke ya da kalıntılar yok olmaktadır. Diş fırçası ve macunu gibi temizlik malzemelerinin yanı sıra özel olarak üretilen tabletler de bulunmaktadır. 

Diş protez fiyatları ise farklı unsurlara bağlı olarak değişmektedir. Bu unsurlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Hastanın diş eksikliği sayısı,
  • Diş protez seçimi,
  • Diş protezin yapılma malzemesi gibi unsurlardır. 

Detaylı bilgi almak için https://dentagora.com.tr/protez-ve-dis-estetigi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.