Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Nedir?

agız-cene-dis-cerrahisi

Yeme, içme gibi temel aktivitelerde başrol olan ağız ve diş sağlığımız aynı zamanda sosyal hayatta da güzel gülüşlerin mimarı olarak önemli bir yere sahiptir. Bunun için her gün düzenli bir şekilde bakımı yapılması gerekmektedir. Özellikle dişleri fırçalamak, bakım suyu kullanmak ve diş ipi temizliğiyle birlikte, kullanılan ürünlerin doğru seçilmesi ve düzenli hekim kontrolü yapılması gerekmektedir.

Günlük hayatımızda dişlerimiz için zararlı besinler olduğu gibi yararlı besinler de mevcuttur. Besinler direkt olarak çürütme işlevi görmemektedir. Yediğimiz besinler ile ağızda mevcut olan bakteriler reaksiyona girerek şekeri aside dönüştürmektedir. Dönüşen asit ise diş minesine saldırarak çürüme sürecini başlatır.

Ağız Diş Sağlığı İçin Yararlı Besinler

  • Süt ve Süt Ürünleri: İçeriğindeki yüksek miktar kalsiyum, fosfor ve minerallerden kaynaklı süt, peynir ve yoğurt tüketimi kaplama yoluyla diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerdendir.
  • Meyve ve Sebzeler: İçerisinde yüksek su miktarına sahip birçok meyve ve sebze ağız ve diş sağlığı konusunda faydalıdır. İçeriğindeki yüksek su sebzeler içerisindeki şekeri seyretmesi ve tükürük miktarını arttırması sebebiyle faydalı besinler grubunda yer alır. Özellikle kereviz fazla çiğneme gerektirdiğinden diş etine masaj yaparak temizler.
  • Şekersiz sakız tüketimi gün içerisinde, yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalayamadığımız zamanlarda etkili bir yöntem olarak tavsiye edilir. Sakız ağız içerisindeki besin kalıntılarını toplayarak, dişlerin arasına sıkışmış besin parçalarını yerinden oynatarak ağız bakımının yapılmasına doğal yollardan yardımcı olur.

Ağız Diş Sağlığı İçin Zararlı Alışkanlıklar

Dişler için en kötü alışkanlıklardan bir tanesi aşırı tatlı tüketimidir. Tatlı tüketimi diş çürümesini en hızlı aktive eden durumlardan bir tanesidir. Bunun yanında aşırı çay ve kahve tüketimi, sigara, alkol kullanımlarıyla birlikte gereğinden fazla yemek yemek de dişlerin zararlı asitlere maruz kalma ihtimalini arttırmaktadır.

Uzmanlara göre bir şikâyet olmasa da mutlaka yılda en az 2 kez kontrole gidilmesi gerekmektedir. Çürüme ve dolgu ile sınırlı olmayan ağız diş sağlığı aynı zamanda birçok akut, kronik hastalık ile ilgili bağlantılı Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi alanıyla da karşımıza çıkmaktadır.

Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi İçin Ne Okumak Gerekir?

Çene cerrahisi uzmanı olmak için öncelikle 5 yıllık eğitim veren Diş Hekimliği Fakültesinden lisans diploması ile mezun olmak gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavında (DUS) başarılı bir sonuç alıp, 5 yıllık Çene Cerrahisi İhtisasını tamamlanmasının hemen ardından mesleğe geçiş yapılabilir.

İzmir’de köklü üniversitelerde bu ihtisası yapabilmek için donanımlı okul ve hastaneler bulunmaktadır. Çene cerrahisi İzmir alanında ismi duyulmuş okullara sahip olmakla birlikte kaliteli eğitim olanakları sunmaktadır.

3,4 ve 5. Sınıflar öğretim üyeleri ve akademik personeller eşliğinde teorik ve uygulamalı olarak İzmir çene cerrahisi alanında kendilerini göstermeye fırsat yakalarlar.

Ağız, Diş Ve Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Ağız, diş ve çene cerrahisi ağız boşluğu, yumuşak doku, kemik gibi bütün rahatsızlıkların tanısı ve tedavisini yapıldığı bir bilim dalıdır.

En sık karşımıza çıkan başlıca konuları, gömülü diş tedavisi yani 20 yaş dişi, implant tedavileri, diş ve diş eti ile ilgili enfeksiyonlar, çene kemiği hastalıkları, diş ve çenede oluşan kırıkların tedavileri, tümör oluşumları, kistler, kemiklerde oluşan düzensizlik ve uyumsuzlukların giderilmesi gibi birçok alanda uzman hekimler hastalarının yanında olmaktadırlar. Bu şikâyetlerden bir veya birkaç tanesine sahipseniz profesyonel bir İzmir çene cerrahisi geçirerek sağlıklı bir ağız yapısına, güzel gülüşlere ve yüksek özgüvene sahip olabilirsiniz.

Detaylı bilgi almak için Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.