İmplant Sonrası Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

implant-sonrasi-agiz-bakimi-nasil-olmalidir

Dental implant cerrahisi sonrası bakım her prosedüre, hekime ve hastaya göre değişir. Bu yazıda, doğru bir kurtarma sağlayan bazı genel öneriler bakacağız.

Diş implantları, kısmi veya tam diş kaybını kalıcı olarak iyileştirmek için kullanılır. Yerleştirilmesinin uzun vadeli başarısı, büyük ölçüde gerçekleştirilen ameliyat sonrası bakıma bağlıdır. İmplant tedavisi yöntemlerinin%97’sinden fazlasının başarılı olduğunu belirtmek önemlidir.

Bu müdahale klinikte yapılır ve ağrıya neden olmaz ancak bazı durumlarda ameliyat sonrası dönemde rahatsızlığa neden olabilir. Bu büyük ölçüde yerleştirilen implant diş tedavisi sayısına, greftli veya greftsiz ameliyatlara, yerleştirildiği çeneye ve hastanın kemiğinin fiziksel özelliklerine bağlıdır.

Öneriler her ameliyata ve her bireyin kişisel durumuna göre değişir, ancak rahatsız edici ve ağrısız bir iyileşme sağlamak adına bir şekilde komplikasyonları önlemek için ilaç tedavisi, buz paketleri, dinlenme ile diyet gerekli olacaktır.

Dental İmplantların Ameliyat Sonrası Döneminde İlk Adımlar

Dental implant ameliyatından sonra uygun iyileşmeyi sağlamak için bazı temel pratik tavsiyeler verilebilir.

En önemli şey, İzmir implant yerleştirildikten sonra uzmanların size optimal iyileşme için talimatlar vermesidir. Bu talimatlar, operasyon tamamlandığında kanamayı durdurmak için gazlı bezi sıkıca yerinde tutmayı içerir. Tedavi edilen bölgeye bir saat veya daha uzun süre baskı uygulanması uygundur.

Ameliyat sonrası ödemi azaltmak için ilk 24 saat istirahat edilmesi, implantların yerleştirildiği dış bölgeye soğuk uygulanması, bol sıvı alınması ve çiğnenme yapılmaması önerilir.

Diş İmplantından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası bakım her müdahaleye, uygulayan profesyonele ve hastaya göre değişir. Bununla birlikte, uygun iyileşmeyi sağlayan bazı genel öneriler vardır;

  • Gazlı bezi yaklaşık 1 saat yerinde ısırmalısınız. Çok fazla kan fark ederseniz, yenisiyle değiştirin ve bir saat daha işlemi uygulayın.
  • İlk 48 saat boyunca bölgeye aralıklı olarak soğuk uygulamanız gerekir (buz veya bölgeye uygun herhangi bir dondurulmuş ürün, örneğin mısır veya donmuş bezelye) koyabilirsiniz. Müdahaleden sonraki ilk 24 saat soğuk, yarı soğuk ve yumuşak yiyecekler tüketin.
  • İlk 24-48 saat boyunca herhangi bir fiziksel çabadan (ağır cisimleri kaldırmak, spor yapmak gibi) kaçının. Pıhtıların oluşmasını ve kanamaya neden olmasını önlemek için ilk 24 saat boyunca durulamayın, tükürmeyin veya fırçalamayın. 24 saat sonra, titiz ve dikkatli ağız hijyeni yapmak önemlidir.
  • Önerilen jelleri ilk 5-7 gün boyunca günde 3 kez uygulayın. Müdahaleden 2 veya 3 gün sonra günde 3 veya 4 kez su ve tuz (bir bardak ılık suda 1 yemek kaşığı) ile durulayın. Ameliyattan sonraki gece başınız yüksekte uyuyun (iki yastık koyun).
  • Sigara içmek enfeksiyon olasılığını artırabileceği ve iyileşmeyi geciktirebileceği için sigaradan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın. Ani basınç değişikliklerinden kaçının (uçuşlar veya dalışlar dahil).
  • Ameliyatın kapsamına bağlı olarak şişlik normaldir ve 24 ila 72 saat içinde düzelir. Çıkarılabilir protezleriniz varsa her yemekten sonra çıkarmalı, temizlemeli ve ağzınızı çalkalamalısınız. Yarada dikiş olması durumunda müdahaleden 7-10 gün sonra kliniğe giderek yarayı alınız.
  • Dikişin alınmasından sonra, dilin uyguladığı kuvvet iyileşme sürecini geciktirebileceğinden, implanta parmaklarla dokunulması (enfeksiyonu önlemek için) veya dille bastırılmasından kaçınılması gerekir. Herhangi bir komplikasyon varsa, kliniğe gitmekten veya aramaktan çekinmeyin.

Diş İmplantından Sonra Ağrı Kaç Gün Sürer?

Ameliyat çok invaziv değilse, ağrıdan ziyade oral prosedürün rahatsızlığını hissedebilirsiniz. İmplant yerleştirmedeki teknolojik gelişmeler bu ameliyatları çok az agresif hale getirmiştir. Ameliyat karmaşık ise hasta 24-48 saat rahatsızlık hissedebilir. Her durumda, doktor bu rahatsızlıklardan ve olası komplikasyonlardan kaçınmak için bazı farmakolojik yönergeler verecektir.

Konu ile ilgili detaylı bilgi almak isterseniz İmplantoloji sayfasını ziyaret edebilirsiniz.